Test ojetiny: Megane IV GrandCoupe


Co je zač?

Pojďme si nejprve říct o tom jak je tento vůz postaven. Ačkoliv nahrazuje model Fluence, cílí na jiné zákazníky. Je to jako rozdíl mezi Kadjarem a Australem. Zatímco Fluence byl neskrývaně budgetový model, postavený na technice nikoliv Megana III, ale Megana Generation, ze kterého převzal třeba i palubní síť a interiér. Poněkud zvláštní byl i trochu asijský design. GrandCoupe je zcela jiný příběh. Jde o vůz vyvíjený současně s ostatními karosářskými variantami Megana IV se kterým má shodnou jak techniku, výbavu i design.

GrandCoupe je postaveno stejně jako ostatní sourozenci na moderní platformě CMF, sedan stojí na prodloužené variantě stejně jako kombi grandtour. Karoserie je díky této moderní technice příkladně tuhá a přitom si zachovává poměrně rozumnou váhu. I přes podstatně rozsáhlejší použití odhlučňovacích materiálů, maximální porci výbavy a automatickou převodovku váží na kilo stejně jako Megane III Grandtour s manuálem.

Použití platformy CMF-C/D, na které stojí mj. i Talisman, Espace V a Koleos II uděluje Meganu IV vlastnosti, které z této modelové řady dosud neznáme. Proti třetí generaci je zde mnohem lepší odhlučnění, v případě sedanu mnohem komfortnější podvozek, který se umí krásně houpat, skoro jako velký Talisman, tohle vidím u Meganů vůbec poprvé. Výrazně nižší je i aerodynamický hluk i hluk od kol. Megane IV GrandCoupe jezdí zkrátka jako auto o třídu výš.

Jízdní vlastnosti tohoto GrandCoupe jsou veskrze komfortní. Na nějaké sportovnání si podvozek ani nehraje. Ideální nastavení pro delší cestování a rodinné využití. Tak to máme u Renaultu už od pradávna rádi. Podvozek se ladně nese a poměrně obstojně a tiše filtruje nerovnosti na vozovce. Výraznější náklony se snaží krotit tužším stabilizátorem a zadní torzní příčkou. Zadní náprava si na příčných nerovnostech, zejména pokud jsou v zatáčkách umí trochu odskočit. Je to přirozené chování u nápravy s vlečenými rameny, zde je však umocněno uložením tlumičů. Ty nejdou od osy kola nahoru jako třeba u Laguny III, ale jsou skloněny a směrují šikmo vpřed směrem ke středu auta. Při pružení tak přenášejí do nápravy trochu parazitní boční síly. Výhodou je, že toto řešení umožňuje maximalizovat šířku zavazadlového prostoru (vedle kola nemusí být prostor pro tlumič).

Interiér nabízí v testované verzi Intens nejluxusnější sedačky, jaké kdy modelová řada Megane měla k dispozici. Jsou poměrně bohatě dimenzované, boční vedení tak akorát, že v zatáčkách opravdu podrží, ale při běžné jízdě netlačí. Jsou čalouněny velurem (něco jako semiš), jako tomu bývalo v minulosti u všech luxusnějších Renaultů pokud jste nepřiplatili za kůži. Velur je zde kombinován s koženkou, celek vypadá velmi honosně, palubní deska je i po sedmi letech po představení velmi pohledná. Díky tomu, že je vůz postaven na platformě CMF, nabídne Megane IV opravdu velmi bohatou výbavu, která nemá v modelové řadě Megane obdoby. Testovaný vůz je bez třech položek v plné výbavě. V tomto provedení si s ničím nezadá ani s luxusním Talismanem. Ten nabídne navíc jen věci jako ventilované sedačky s elektrickým posuvem a paměťí, adaptivní tlumiče a 4Control. Jinak je výbava takřka shodná s vrcholným GrandCoupe což si zaslouží velké uznání. Konkrétní výbavě se budu věnovat v samostatném článku.

Pod kapotou testované ojetiny se nachází legendární klasika a asi nejlepší motor pro sedan i ojetého Megana IV obecně. Vznětová jednotka 1.5dCi K9K 657. Zajímavostí je, že ačkoliv jde o Euro 6 verzi, vystačil si ještě bez AdBlue. Oxidy dusíku se tedy neřeší močovinou, ale LNT filtrem, což je takový FAP, ale pro oxidy dusíku. Výhodou tohoto řešení je absolutní bezúdržbovost, nevýhodou je, že se musí regenerovat pomocí přívstřiků nafty podobně jako FAP, ovšem mnohem častěji. Tato technologie tedy mívá negativní dopad na spotřebu.

V případě této verze 1.5dCi je mi však záhadou, že to vůbec není znát. Spotřeba patří mezi výkladní skříně této motorizace. Nad 6l snad nejde jezdit ani ve městě. Běžný interval se pohybuje kolem 4 – 5l. Okresky klesají ke čtyřem, město se drží spíše mezi 5,5 – 6l, dálnice v legálním limitu pak lehce nad 5l. Je malý zázrak jak takových spotřeb motor ve velkém autě, přísné Euro 6 normě a bez AdBlue dosahuje. Konstrukčně jde přitom o doslova primitivní motor. Kromě piezovstřikovačů zde nejsou žádné konstrukční modernosti a složitosti.

Klasická 8V hlava, turbo bez variabilní geometrie lopatek, vzduchový intercooler, vše naprostá klasika. Veškerý evoluční vývoj se soustředil pouze na maximalizaci efektivity motoru. Na většině třecích ploch je povrch ze syntetického diamantu, je zde variabilní olejové čerpadlo, optimalizovaný termomanagement a samozřejmě vstřikování. Výsledkem je opravdu mimořádná efektivita motoru, ta se projevuje třeba i tím jak minimální má tento motor čerpací ztráty – vůbec nejde brzdit motorem. To jsem ještě u naftového motoru nezažil. Dokonce i když z kopce podřadíte, stejně rychlost vozidla i přes vyšší otáčky samovolně stoupá. Můžete zde tedy plachtit, aniž byste vyřazovali na neutrál, motor vás nijak významně nebrzdí.

Všechny tyto úpravy v praxi fungují výborně. Na našem 105km dlouhém okruhu testovaní spotřeby dosáhl tento konkrétní Megane průměru 3,9l. Dokonce v režimu Sport a s deaktivovaným Start&Stopem a rovněž inteligentním nabíjením ESM. Oboje jsem deaktivoval už u nového auta. Což se projevilo tím, že u pětiletého kusu se 100 000km je stále ve výborné kondici původní baterie. S aktivním ESM totiž umí originální baterie u Euro 6 modelů vydržet klidně jen 3 roky.

Další zajímavá věc je automatická převodovka. V tomto vozidle se nachází převodovka Getrag 6DCT250, renaultí nomenklaturou označena jako DC4. Ze všech EDC je tato služebně nejstarší. Poprvé byla použita už u Laguny 3 v roce 2011 právě ve spojení s motorem 1.5dCi. Postupně se dostala třeba i do Clia IV R.S. a používal ji rovněž velký Talisman u motorizace 1.5dCi. Jde o šestistupňovou převodovku se suchými spojkami s konstrukčním limitem 280Nm. Klíčové je, že nepoužívá hydrauliku ani pro řazení, ani pro ovládání spojek. Vše se ovládá elektromotorky, kteŕe jsou navíc umístěny na vnějším obalu skříně a tedy měnitelné bez demontáže převodovky. Díky tomu, jde o jediné EDC u kterého nejsou předepsány výměny oleje, ten zde totiž plní stejnou roli jako u manuální převodovky. Neslouží jako médium v hydraulickém mechatronu, který tady samozřejmě není.

Obrovská výhoda je, že jde o jediné EDC u kterého je možné diagnostikou zkontrolovat tloušťku obložení obou spojek. Tím, že spojky ovládá elektromotor, musí mít přesné informace o záběru a tedy „bodu dotyku“. Tuto informaci lze diagnostikou přečíst. Při koupi takové ojetiny si tedy můžete zkontrolovat v jakém stavu spojky jsou. To je pro kupujícího ojetiny naprosto klíčová informace. Nevýhodou jednodušší konstrukce převodovky je ne vždy úplně plynulá manipulace se spojkami. Je to však věc, která není nijak hrozivá a jde snadno odpustit vzhledem k popsaným výhodám.

Stav vozu po 100 000km

Jakou technikou GrandCoupe disponuje jsme si řekli včera. Dnes se podíváme jak tento atraktivní sedan odolal zubu času a slušné porci kilometrů. Pro připomenutí, jde o vůz z roku 2017 v plné výbavě kromě třech položek – střešního okna, celokoženého interiéru a velkého rlinku2. Malý rlink2 je zde spíše výhodou. Menší displej znamená rychlejší prostředí – ne zrovna výkonný hardware nemusí vykreslovat grafiku na velkém displeji, což je prostě znát, hardware i funkce systému jsou s velkým displejem zcela identické. Velký Rlink2 přináší pouze 3D budovy ve městech (jen turisticky známé budovy), tedy není o co stát. Malý displej naopak znamená, že zůstal prostor pro tlačítkové ovládání ventilace, které je navíc provedeno skvěle. Dokonce je zde i tlačítko pro možnost vypnout duální režim klimatizace, což mi třeba u Laguny 3 chybí. Podrobněji o výbavě ale až zítra.

Nebudu chodit kolem horké kaše, vůz je po této porci kilometrů stále ve stavu blízkém novému vozu. Kdyby jen někdo stočil na 20 000km, nikdo by to nerozporoval. Jediná oblast v interiéru, která svědčí o nějakém používání je volant. Ten je zde z jemné kůže Nappa, ta má tu vlastnost, že se poměrně rychle vyhladí, což se projevilo už někde kolem 50 000km, od té doby už zůstává ve stejném stavu. Říkám tomu „zajetý“ volant 😃 . Sedačky vypadají stále stejně jako když byly nové. Ačkoliv celý nájezd ujeli urostlejší řidiči, molitany stále nejsou prosezené, čalounění nikde natržené nebo vydřené. Trochu se zde projevila typická bolest všech Meganů IV, Talismanu a Espace V – sedačka se viklá. Je to však stále ve fázi, kdy se viklá jen když ji zezadu uchopím a silně s ní zakvedlám. Za jízdy se to nijak neděje, neprojevuje se to ani žádným cvakáním, zkrátka to neobtěžuje a proto není důvod to řešit.

Co se týče výbavy, naprosto vše stále funguje na jedničku. Výsuvný headup displej se stále vysouvá jako když byl nový, mechanismus není hlučný. Vyhřívání sedaček funguje stále s výkonem elektrického grilu. Ambientní osvětlení na všech dveřích i středové konzoli funguje. Jsem překvapen, že i taková aretace dveří se dosud nezačala projevovat lupáním a dokonce ani povoleným odporem. Dveře bezvadně drží v každé poloze dokonce i v kopci a pro zavření stále musíte překonat citelný odpor aretace. Jsem osobně velmi překvapen, že ani po 100 000km interiér nikde nevrzne. Vše stále působí jako vytesáno z kamene. Jediné co se už někde kolem 60 000km rozvrzalo byly dveřní madla vepředu. Stejný problém postihoval i trojkové Laguny, takže jsem si velice rychle poradil. Stačilo madlo demontovat, styčné plochy opatřit syntetickým tukem proti vrzání a od té doby je klid. Kvalita zpracování interiéru Megane IV, alespoň v případě testovaného GrandCoupe je opravdu zcela příkladná, až prémiová.

Podvozkově je stále vše v pořádku nikde nejsou žádné vůle, nic neklepe, zde není co vytýkat. Samozřejmě se zde nějaký servis dělal, ale nic co by způsobilo opotřebení, spíše šlo o typické bolesti prvních ročníků vozidel postavených na platformě CMF. O tom však více v díle popisujícím co vše se měnilo.

Jak si s touto porcí kilometrů poradil motor, který se často pohybuje ve městě, velmi často jezdí krátké trasy kolem 10km kdy se v zimě skoro ani nezahřeje? Osobní dojmy z jízdy stále odpovídají tomu co si pamatuju u tohoto vozu když byl nový. Chod motoru je tichý, kultivovaný. Jsem velmi překvapen, že i hydraulický silentblok motoru po šesti letech a 100 000km stále funguje bezvadně. Na volnoběh tedy neprodukuje motor zcela žádné vibrace, tohle není ani v dnešní době u naftových motorů samozřejmost.

Byl jsem pochopitelně zvědavý na stav filtru pevných částic, už z důvodu ne zrovna ideálních podmínek provozu vozidla. Výsledek mě ohromil. Po 100 000km a výše popsanému provozu je ve filtru pouhých 0,63g nevypalitelných sazí! To svědčí o velmi čistém spalování motoru, který díky moderním a velmi přesným piezo vstřikovačům neprodukuje prakticky žádné saze. Při takto brilantním stavu filtru pevných částic jsem už ani nečekal, že by korekce vstřikovačů mohly vykazovat nějaké abnormality. A skutečně, hodnoty korekcí vstřikovačů v rozmezí 0,82 až 1,15 odpovídají novým kusům. Z motoru nikde nikde nic neteče, suchý je i zespodu, prostě auto s dokonalou perspektivou k dalším mnoha set tisícovým nájezdům.

Na převodovku, jsem byl velmi zvědavý. Zejména na to v jakém stavu se budou nacházet spojky. Přeci jen 100 000km už není málo, kor když se vůz často pohyboval v městském/příměstském provozu, často se tedy rozjížděl nebo popojížděl v kolonách. Jde o typ provozu, který dá dvouspojkovým převodovkám zabrat. Jak jsme si řekli včera, převodovka DC4 jako jediné EDC umožňuje zkontrolovat tloušťku obou spojek pomocí diagnostiky. Spojka 1 má 9,3mm, spojka 2 10,4mm. Minimální hodnota pro spojku 1 je 5mm, pro spojku 2 je to 6mm. Protože je testovaný vůz součástí rodinného vozového parku, znám jej takřka od novoty a diagnostikuju průběžně, mohu nabídnout informaci o kolik spojky ubyly od poslední diagnostiky při cca 60 000km. Za 40 000km ubylo na první spojce 0,6mm a na druhé spojce 0,5mm. Obávaný strašák – výměna dvouspojkové kazety tedy v tomto případě ještě hodně dlouho nebude aktuální. Dle prostého výpočtu by to mělo nastat těsně před dosažením 300 000km. Samozřejmě záleží jak se s autem bude jezdit.

Protože jsem hned po pořízení vozidla deaktivoval diagnostikou ESM – inteligentní nabíjení i Start&Stop, i po šesti letech a 100 000km je baterie stále původní. Ačkoliv nejde o drahou AGM, ale levnější EFB, stále je dle diagnostiky nabita na 74% (externí nabíječkou jsem ji nabíjel pouze jednou před dvěma lety).

I u testovaného Megana se projevila typická bolest modelové řady Megane IV – žloutnutí světelné linky denního svícení. Situace ještě není tak zlá jako bývá u jiných Meganů, tento je však přeci jen je lehce patrný. Na vině je konec světlovodiče, který je buď z nevhodného materiálu nebo je nevhodně blízko modulu LED diod pro denní svícení. Ty jsou poměrně výkonné a světlovodič opalují generovaným teplem. Po letech je jeho konec hnědý, spálený, což se projevuje tím, že světelný podpis ve tvaru písmene C svítí menší intenzitou a žlutě. Naštěstí existuje řešení. Není to nic co byste zvládli sami doma, ale náš známý mistr světlař Radim Smolka umí tento problém opravit.

Karoserie testovaného kusu je samozřejmě zcela bez koroze, jak to u Renaultu bývá posledních více než 20 let zvykem. Jediné co lze karoserii vytknout je černé obložení B sloupku. Nyní si nepamatuju jak měl toto řešené Megane III, ovšem Laguna III měla toto obložení plechové, opatřené černým lakováním a i po 300 000km se stále leskne a vypadá bezvadně. V případě Megana IV je toto tvořeno jen černým kusem plastu, který není tak odolný jako poctivá lakovaná barva na plechu. Po 100 000km je tedy tento plast ošlehaný myčkou, povětrnostními vlivy, aerodynamickými vlivy při jízdě apod. Zkrátka chtělo by je nechat vyleštit, což naštěstí lze, ale… stačilo to udělat z poctivého kovu a ne z kusu plastu. Vím, že je to možná trochu hledání drobností, ale vždy když k autu přicházím, nemohu si toho nevšimnout.

Zajímavostí GrandCoupe pocházející z turecké fabriky v Burse je, že nikdy netrpěl špatným lícování karosářských dílů jako třeba první ročníky kombíků a hatchbacků ze Španělska. Sedan byl vždy slícovaný příkladně, což platí i pro testovací kus.

Snad jsem na nic nezapomněl. Pokud jste dočetli až sem tak vám gratuluji za slušný čtenářský výkon 🙂 . Vidíte, že Megane IV GrandCoupe Intens 1.5dCi EDC6 je i po šesti letech a 100 000km stále v kondici blízké novému vozidlu a stejně tak i jezdí. To, že i moderní Megany IV stárnou dobře, je skvělá zpráva pro všechny kupující ojetin. Evidentně jde stále o velmi kvalitní vůz.

Opravy/úpravy během 100 000km

V předchozích dílech jsme probrali techniku Megana GrandCoupe, jeho kompletní stav po šesti letech a 100 000km. Dnes se podíváme co vše se muselo řešit, opravovat, upravovat během jeho dosavadního života. Hned na úvod zmíním, že tento konkrétní kus měl pouze dvouletou záruku. V obecném povědomí se ví, že nové renaulty mají záruku 5 let. Ovšem pozor, už se moc neví, že ne každého vozu se toto týká. Je dobré si před koupi mladé ojetiny nechat v autorizovaném servisu prověřit VIN. Jednak si obvykle můžete nahlédnout do servisní historie daného kusu díky mezinárodní elektronické servisní knížce, kterou Renault používá už více než 20 let a rovněž budete hned vědět jak jsou na tom záruky konkrétního vozidla. Ještě dodám, že veškeré díly, které jsme na autě po celou dobu měnili byly vždy originální, žádná druhovýroba.

Tento Megane je ročník 2017, takže jej postihly typické bolesti pro podvozky všech modelů na CMF platformě z této éry. Po 20 000km začaly klepat tyčky stabilizátoru. Renault pro první ročníky CMF podvozků zvolil zcela nevhodné tyčky, které byly celohliníkové – koncové čepy rovněž držely v hliníkových pouzdrech. V kombinaci s velmi tuhým příčným stabilizátorem čepy velmi rychle vymačkaly svá měkká pouzdra což se projevilo výrazným kovovým hlukem od přední nápravy. Renault naštěstí stabilizační tyčky modifikoval, nový model vypadá jako u starších modelů – ocelová tyčka s pořádnými ocelovými čepy na svých koncích. Po výměně tento modifikovaný díl jezdí v autě dodnes.

Další věc, která je typická pro první ročníky CMF modelů jsou klepající tlumiče. Tlumiče fungují jak mají, netečou, ale vydávají kovový rachot, který připomíná kovový kravál jako od vylágrovaných stabilizačních tyček. Jízda s takovým autem je extrémně nepříjemná. Někde kolem 30 000km jsme měnili tedy i zadní tlumiče. Bohužel to bylo v době kdy byl vůz čerstvě po záruce. Renault se však zachoval férově a na záruku uznal 50% hodnoty zadních tlumičů. Zaplatili jsme tedy pouze jeden. Od té doby byl podvozek tichý až do nějakých 70 000km. Dalo se čekat, že stejný osud jako zadní tlumiče potká i ty přední. Zhruba od tohoto nájezdu se občas ozýval z přední nápravy tupý tlukot připomínající bouchání brambory v kýblu. Dělalo to ale jen někdy, při určitých teplotách a nebylo to nijak otravné, bylo to takové tiché, tlumené, kolikrát to přes rádio nebylo ani slyšet. Důležité bylo, že to nemělo dopad na jízdní vlastnosti, tlumič fungoval jak měl, netekl, problém byl jen akustického rázu. Od samého počátku jsem navíc nebyl spokojen s tím, jak leží příď nízko, auto vypadalo jako kdyby mělo prasklou pružinu. Navíc jen vepředu, vzadu byla výška kola v podběhu normální. Nové tlumiče jsme měnili až při 90 000km, kdy se už začaly původní projevovat akusticky opravdu výrazněji. Nové tlumiče mají jiné číslo, díl byl evidentně přepracován. Po výměně je přední náprava konečně opět tichá a jako bonus, příď už není tak ponořená.

K různým pazvukům z přední nápravy ještě nemohu nezmínit jeden tip. Prachovka předního tlumiče nedrží ve svém spodním uložení na tlumiči nijak pevně. Je tam tak ledabyle navléknuta přes obrácený kónus, který prachovku nijak extra nedrží, má na něm navíc poměrně velkou vůli. Protože navíc prachovka není gumová, ale plastová, tak když se z tlumiče zuje, vydává pak různé klepání až bouchání, které je slyšet až v interiéru. Není to tedy vylágrovaná náprava, ale obyčejná zutá prachovka. Doporučuji nasadit zpět a stáhnout stahovací páskou. Budete mít navždy klid.

Motor i převodovka si za celou dobu nevyžádali žádný zásah, ani záruční. Jen olej a filtry. Olej jsme měnili i v převodovce i když to v případě DC4 není nutné, protože zde neplní roli hydraulického média. Má vlastně stejnou úlohu jako v manuálu. Dokonce jsme za celou dobu nečistili ani EGR, nebylo to potřeba. Jednak má motor dle stavu filtru pevných částic extrémně nízkou kouřivost a jednak ani po 100 000km motor netrpí žádnou změnou chování, žádné pomalejší reakce na plyn či houpání v tahu, zvýšená spotřeba, hrubější chod, prostě nic. Motor se chová stále stejně jako když byl nový. Má stále velmi jemný chod, nízkou spotřebu, stejné reakce na plynový pedál.

V interiéru se za celou dobu řešily pouze dvě věci – vrzající madla předních dveří. Kolem 40 000km se demontovala, styčné plochy natřely syntetickým tukem proti vrzání a od té doby je klid. Jinak v interiéru stále nikde nic nevrže. Druhou věcí bylo od cca 50 000km zatékání skrze oboje zadní dveře do interiéru zejména v myčce. Důvodem bylo z výroby nevhodně instalované těsnění kolem zadních reproduktorů. Jehož spoj byl umístěný zrovna ve spodní části reproduktoru. Po nějaké době tento spoj jednoduše povolil a propojení mokrého prostoru dveří s interiérem bylo na světě. Stačilo demontovat reproduktor vytrhat původní těsnění a nahradit jej tenkou vrstvou butylové šňůry, od té doby je vzadu sucho.

Poslední věcí, kterou jsme v 90 000km řešili byla slepnoucí parkovací kamera. Poměrně typická bolest všech Renaultů na CMF platformě. Z čočky se začne časem loupat antireflexní vrstva což má na obraz vliv jako kdyby byla zamlžená. Nová originální kamerka naštěstí není nehorázně drahá a výměna nijak složitá. Nová kamerka je patrně rovněž modifikovaná, má kolem čočky nikoliv hnědý kruh, ale černý a nemohu se zbavit dojmu, že nabídne kvalitnější obraz.

Co se týče oprav, je to skutečně vše co se za celých šest let a 100 000km řešilo.

Samozřejmě bych to nebyl já kdyby si vůz neprošel za celou dobu i nějakými těmi decentními úpravami za účelem zlepšení jeho užitné hodnoty.

Když se už rozebíraly zadní dveře z důvodu opravy zatékání skrze zadní reproduktor, přece jsem nemohl využít tuto příležitost ke své tradiční úpravě, kterou dělám u všech aut – vytlumení dveří. Dveře i tapece dveří jsem poctivě podlepil kvalitním materiálem STP v kombinaci s Comfort Matem Premium. Tapec jsem navíc opatřil bohatou vrstvou anti-akustické netkané textilie od firmy Netex, která dodává tento materiál i automobilkám. Překvapilo mě, že kusy netkané textilie jsou na tapecech dveří už z výroby. To svědčí o pečlivé konstrukci Megana IV, něco takového nedostala ani Laguny III, která je vozem postaveným o třídu výš. Samozřejmě z výroby je tam toho materiálu vždy takové nejnutnější minimum, aby se cifršpiónům na ekonomickém úseku automobilky příliš nezvedal tlak. Mě náklady velkosériové výroby pochopitelně netrápí, takže proč vozu nedopřát. Výsledkem je podstatné snížení už tak nízké hlučnosti interiéru. A jako bonus se samozřejmě dramaticky zlepšil přednes reproduktorů, které navíc ani při velmi vysoké hlasitosti nerozdrnčí tapece dveří.

Další úprava co prováděla byla výměna prachbídných mlhovek. Zatímco Laguna III má mlhovky se žárovkami H11 o výkonu 54W a svítí opravdu pořádně, všechny CMF modely dostaly mlhovky, které používají žárovky H16 o výkonu 19W a svítí tak, že nesvítí vůbec. Skrz poměrně silná LED světla navíc vůbec není poznat, jestli jsou zapnuté nebo ne. Tohle se opravdu vůbec nepovedlo. Naštěstí existuje originální řešení v podobě originálních LED mlhovek. Ty mají navíc výkon ještě nižší – 8W, ale svítí dramaticky lépe. Krásně doplňují bílý svit LED světel ve spodní části světelného kuželu a svítí i výrazněji do stran. Díky tomu konečně mělo smysl diagnostikou aktivovat cornering, tedy přísvit do zatáček v rychlostech do 40kmh, součástí této funkce je i automatické rozsvícení předních mlhovek při parkování. Člověk díky tomu vidí více když s vozem v noci manévruje. Opravdu šikovná funkce, která by bez silných LED mlhovek neměla vůbec žádný smysl. Výměnu mlhovek lze navíc u Megana IV provést bez demontáže nárazníku což je velká výhoda.

Věnoval jsem se i otevírání víka kufru, to je zde opatřeno jednou plynovou vzpěrou a dvojicí pružin na obou stranách. Po nějaké době se pružiny trochu vytáhly a zejména v kopci se víko samovolně nechtělo otevřít zcela. Megane IV GrandCoupe totiž umí šikovnou funkci – víko kufru lze zcela otevřít kartou na dálku, z interiéru vozidla tlačítkem, nebo v případě naší výbavy i podkopem, který mimochodem funguje poměrně spolehlivě. Celý mechanismus otevírání víka kufru je v případě GrandCoupe krásně schovaný v bočnicích obložení kufru, na rozdíl od Fluence tedy nijak nezasahuje do zavazadelníku. Servisními otvory v bočnicích je přístup ke zmíněným pružinám, které stačilo stahovacími páskami o pár závitů stáhnout a tedy napružit, kufr se nyní otevírá lépe než u nového vozu a díky plynové vzpěře nebouchne o doraz při plném otevření, ale krásně si dojede do koncové polohy.

Poslední úprava spočívala v aktivaci funkcionality Android Auto v infotainmentu RLink2. Je to zcela nepochopitelné, až trestuhodné, ale Renault tuto užitečnou výbavu do svého infotainmentu integroval opravdu na nejvyšší možné úrovni, akorát ji z výroby do roku cca 2018 nechal deaktivovanou. Po aktivaci vše funguje na jedničku s hvězdičkou. Díky tomu, že zde máme RLink2 s displejem na šířku běží AA v režimu fullscreen a nikoliv v malém okně jako u velkého rlinku2. Celá věc je navíc tak dokonale integrovaná do systému, že když máte nastavenou vestavěnou navigaci v rlinku2 a následně si nastavíte třeba kvůli lepšímu pokrytí navigaci ve Waze nebo Google Maps, systém to zjistí a vestavěnou navigaci ukončí a ve widgetu na domovské obrazovce rlinku2 se zobrazí místo mapy vestavěné navigace šipkové pokyny o nadcházející změně směru z navigace v AA. Stejně tak když si spustíte v AA třeba Spotify, zobrazí se ve widgetu multimédií na domovské obrazovce obrázek alba přehrávané písničky s informacemi o interpretu i názvu skladby. Navigační pokyny z Waze či Google Maps (či libovolné jiné navigace z AA) se zároveň zobrazují jak na přístrojové desce, tak dokonce i na Head Up Displeji! Což je něco co v době vzniku tohoto modelu většina konkurence neuměla. Samozřejmě i informace o skladbě ze Spotify v AA se zobrazují rovněž na přístrojové desce.

5 věcí co se mi nelíbí

Testovaný Megane je plně vybavený, navíc nájezd 100 000km obstál beze ztráty kytičky, vůz je stále ve stavu blízkému novému. Dalo by se říct, dokonalá perspektivní ojetina. I tady se samozřejmě najde pár věcí, které se mi nelíbí, pojďme se na ně podívat.

1) Chybí BOSE
Z nepochopitelného důvodu je Megane GrandCoupe jediný zástupce čtyřkové řady, který nikdy nedostal prémiové audio Bose. Mohl jej mít hatchback i kombi, u verze R.S. bylo dokonce přepracováno, protože má zcela jinou podlahu kufru kvůli rozměrnému tlumiči výfuku umístněnému uprostřed. Na sedan se však bohužel zapomnělo. Nešlo o to, že Bose nebylo k mání na našem trhu, sedan jej prostě nedostal vůbec, tedy na žádném z trhů kde se prodával. My co máme rádi v autě kvalitní muziku neseme absenci této výbavy s opravdu velkou nelibostí. Naštěstí by se dalo Bose dostavět s použití komponentů z ostatních Meganů, takže by to ve výsledku mělo 100% OEM podobu, žádný bastl. Jen je škoda, že to výrobce prostě nenabídl hned z výroby.

Naštěstí Arkamys, který zde plní roli nejlepšího dostupného audiosystému hraje více než dobře. Obecně platí, že vestavěný zesilovač infotainmentu RLink2 patří k tomu nejlepšímu co do té doby Renault do svých vozidel instaloval. Je zde osm reproduktorů, středobasové jsou vybaveny poctivým velkým magnetem (cca 3x větší magnet než co má Arkamys třeba u Laguny 3). Zejména po vytlumení dveří jde o nejlépe hrající Arkamys co se kdy u Renaultů objevil. ALE! Není to prostě Bose s osmikanálovým DSP a deseti reproduktory.

2) Detaily kolem zavazadelníku
Kufr má u GrandCoupe opravdu skvělý objem 550l. To rozhodně není málo, mezi sourozenci je to dokonce nejvíc, grandtour má 521l. Jak se dá čekat, jediným limitujícím faktorem je vstupní otvor. Tradiční nevýhoda krásného vyváženého tvaru sedanu. Design GrandCoupe je výkladní skříní modelu, ale nevýhodu vstupního otvoru ještě poněkud umocňuje. Víko kufru je totiž poměrně krátké. Ačkoliv je vstupní otvor poměrně široký, je bohužel proti předchozímu Fluence docela nízký. Složený kočárek se sem sice vejde, ale není to úplně pohodlné. Třeba do své Laguny Coupe, která je rovněž sedanem (byť třídvéřovým) se mi kočárek do kufru ukládá lépe – vstupní otvor je vyšší.

Další věcí, kterou musím v této oblasti kritizovat je absence 12V zásuvky v kufru. Často v kufru nabíjím třeba notebook, nebo na delších cestách mám zapojenou autoledničku, to v GrandCoupe bohužel nepřipadá v úvahu.

Poslední věcí, kterou musím vytknout je otevírání kufru prostřednictvím malého tlačítka pod logem značky ve víku. Stejné řešení používá i Talisman. GrandCoupe jej využívá jen když máte zadní parkovací kamerku, jinak se otevírá tlačítkem v logu výrobce. Tam bývá právě umístěna kamera a tlačítko se poté přesouvá do volného prostoru pod logem. Nejen, že je dokonale vystaveno okolním vlivům a tedy neexistuje situace kdy by bylo čisté – i v létě bývá zaprášené už po první cestě z myčky, v noci je zcela nemožné jej najít. Přitom stačilo, kdyby okolo tlačítka svítilo orámování, nebo rovnou celé tlačítko. Tohle se opravdu nepovedlo.

Když už jsem zmínil kameru, tak nemohu nekritizovat její špinění. Jakmile je venku alespoň trochu sychravo, máte kameru k ničemu. Zafláká se kapičkami a na displeji vidíte jednu rozmazanou patlaninu. Přitom v dnešní době není žádná raketová věda opatřit kamerku ostřikovačem. Dokonce alianční partner Nissan toto řešení už mnoho let používá. Proč si zrovna tuto technologii Renault nevypůjčil mi zůstává záhadou. Zřejmě vývojáři nikdy nepoužívají parkovací kameru.

3) Přední Full-LED světla
Nemohu je nezmínit i když nejde vyloženě o kritiku, spíše takový postesk. V době kdy byl Megane nový to byla technologie jak z budoucnosti. Dnes musím konstatovat, že první generace světlometů LED Pure Vision není žádná hi-tech záležitost. Svítí dramaticky lépe než absolutně katastrofální halogenové světlomety, co Megane IV dostal. To jsou mimochodem jedny z nejhorších halogenových světlometů co jsem kdy na autě zažil.

Nejen, že svítí zoufale slabě, ale ještě je výrobce nastavil nepochopitelně nízko, takže svítí pár metrů před auto. Stejný problém s nastavením příliš nízko měly i LED světla z výroby, ovšem po seřízení na regloskopu se tento problém odstranil. Proti halogenům svítí tedy velice dobře, dnes už jsme však zvyklí vídat u LED světlometů poněkud jiné výkony. Třeba i takové bixenony Laguny 3 s opravenými parabolami u Radima Smolky a výbojkami Osram Nightbreaker Laser svítí jednoduše lépe. Nejvíce patrné je to na mokré a tedy černé cestě, která bílý svit továrních LED Pure Vision výrazně pohlcuje. Na suché cestě přes letní období je situace v pořádku.

Kdyby byl testovaný Megane o rok mladší, tedy z roku 2018, kritizoval bych i absenci automatické nivelace (nastavení výšky světlometu), kterou renault v rámci úspor z modelu odebral. To se naštěstí našeho modelového roku 2017 netýká, ten má ještě snímač na zadní nápravě, který automaticky upravuje výšku světelného kuželu v závislosti na zatížení vozidla a nehrozí tak žádné oslňování.

4) Funkčnost některé výbavy
Navážu hned na světla z předchozího odstavce. Automatické přepínání dálkových světel podle kamery umístěné za zrcátkem zde funguje dobře na okresce, případně rychlostní silnici, pokud není opatřena středovými svodidly. Na dálnici tuto funkci rovnou vypněte, je k ničemu. Nejen, že nevidí poziční světla na střeše kamionu, nevidí ani hlavní světlomety mezi svodidly, protože systém matou středové odrazky. Kamera má rovněž problém vidět koncové svítilny vozidel jedoucích před vámi, pokud se nejedná o moderní zářivé LED světla. Slabé žárovkové bludičky felicií a jedničkových octavií prostě nevidí a odmění jejich šoféry bílou září dálkových světel.

Adaptivní tempomat je tady v první generaci, tedy bez funkce Stop&Go. Neumí vůz zastavit do nuly ani automatické rozjetí. Jakmile rychlost spadne pod 30kmh tempomat se odpojí. Samotná funkcionalita je v pořádku, cestování s ním je příjemné, jedinou věc co bych drobně vytknul, že při vyšších rychlostech brzdí na poslední chvíli a pak musí použít vyšší brzdnou sílu což děsí spolujezdce a trochu to kazí cestovní pohodu. Jedinou věc za kterou chci adaptivní tempomat opravdu kritizovat je, že není možné aktivovat jej při rychlostech pod 50kmh. Výše jsem zmínil, že umí vůz zpomalit až na 30kmh, to je pravda, ovšem pokud jej chcete zapnout, musíte jet rychlostí vyšší než 50kmh. Na nižší rychlost jej nastavit nemůžete. To je velká chyba, kolikrát si nastavuji tempomat v městském provozu kde je 40kmh, v případě tohoto vozu to není možné. Naštěstí se dají tyto hranice upravit neoriginální diagnostikou.

Otevírání víka kufru podkopem zde kupodivu docela funguje, což se třeba o takových Talismanech a Espacech V ze stejného doby říct nedá. Nicméně i zde je potřeba se připravit na to, že kdy je venku déšť či sníh a nárazník je špinavý, podkop fungovat nebude.

Chování vnitřního osvětlení je u modelů CMF prapodivné. Vůz je vybaven kompletním osvětlením interiéru pomoci originálních LED lampiček. Ty mají však nesmírně hloupě vyřešená tlačítka – není poznat zda jsou zapnutá či vypnutá. Nezůstávají zamáčknutá nebo jinak signalizující, že je lampička zapnutá, vždy se vrací do výchozí polohy. Tlačítko však není impulzní (digitální), ale mechanické, takže když jej někdo nechá svítit, bude svítit už navždy dokud jej opět tlačítkem nevypnete. Vepředu jsou jen dvě čtecí lampičky, není zde světelné těleso se středovým osvětlením. Tolik by to nevadilo, čtecí lampičky jsou velmi zářivé. Ovšem není možné zapnout osvětlení kabiny vepředu jedním tlačítkem jako tomu bylo u všech Renaultu za posledních 20 let. Vždy si musíte odklikat obě čtecí lampičky vepředu zvlášt, pokud potřebujete co nejvíce světla. Naštěstí alespon pro zadní cestující je zde světelné těleso zahrnující dvě čtecí lampičky a jednu středovou s možností jedním tlačítkem zapnout všechny zadní LEDky.

5) Příliš efektivní motor
Zní to jako vrchol remcalistiky – on si tady bude snad stěžovat na to, že motor málo žere?! To je vrchol! On ten moderní 1.5dCi je ovšem tak ohromně efektivní díky všem evolučním úpravám a moderním vychytávkám, že vzniká tak málo odpadního tepla, že se motor výrazně pomalu zahřívá. Nicméně vadí to zjevně jen tepelnému komfortu posádky. Jak ukázal rozbor vozidla po 100 000km, i přes častější provoz s „nezahřátým“ motorem neměl na jeho kondici vůbec žádný dopad a i takový filtr pevných částic má skoro neměřitelné množství nevypalitelných zbytků. Motoru to zjevně neškodí, jen auto v zimě prostě pomaleji topí. Je to daň za průměrnou spotřebu začínající čtyřkou.

Bonus: Palubní deska navazuje příliš široce na středovou konzoli

Nutno dodat, že podobný problém má i Talisman. Na delších cestách je dost nepohodlné řešení napojení palubní desky na středovou konzoli. Palubní deska se „přelévá“ do středové konzole dost zeširoka, což znamená, že vaše pravá noha je v neustálém kontaktu právě s palubní deskou. Nebojím se říct, že palubka nohu až utiskuje. Dejte si 1000km na jeden zátah a toto řešení budete proklínat. Kor když je spodní část palubní desky z tvrdého plastu, což však není věc kterou bych modelu vytýkal. Tvrdý plast ve spodní části palubní desky je naprostým standardem u segmentu C. Naštěstí jde alespoň o kvalitní, bytelný plast co nikde nevrže i když do něj po 100 000km neustále tlačíte pravou nohou.

5 věcí co se mi líbí

1) Design
Ano, tohle je individuální, každý máme jiný vkus. Ale asi se všichni shodneme na tom, že karoserie tohoto sedanu segmentu C je opravdu parádně navržena a působí velmi vyváženým dojmem. Může za to fakt, že v případě čtvrtého Meganu bylo se sedanem počítáno od samého počátku. Designéři vyvíjeli všechny tři karosářské varianty vedle sebe a tedy i sedan dostal stejnou péči jako ostatní dvě provedení. Na výsledku je to znát. Vůz má velmi elegantní linie a působí dodnes nesmírně sexy.

2) Výbava
V celé dlouhé historii modelové řady Megane se nikdy nestalo, aby tento model nabídl takové množství výbavy. Vždyť kromě ventilovaných sedaček a adaptivních tlumičů a pár drobností uměl mít prakticky vše co luxusní a podstatně dražší Talisman! Pravdou je, že najít v nabídce ojetin plně vybavený kus je už docela oříšek. I čtvrtá generace Meganu trpí na tradiční fleetový syndrom – drtivá většina vozů jsou firemní s poměrně nízkou výbavou. Občas se však poštěstí a v inzerci se podaří najít opravdu nabušený kus ve skutečné „plné palbě“. Rozhodně po takovém skočte bez rozmyslu a nejlépe ihned. Takové auto je pak totiž učiněná radost. Vždyť Megane GrandCoupe uměl nabídnout věci jako: – adaptivní tempomat s AEBS (automatická nouzová brzda) – automatické parkování (podélné, příčné i šikmé), dokonce i s funkcí automatického vyjetí z parkovacího místa – rozpoznávání dopravních značek, tuto informaci umí promítat třeba do omezovače rychlosti a nastavovat jeho limit dle aktuálních podmínek – 360° parkovací senzory kolem celého vozu – otevírání víka kufru podkopem – vyhřívaný volant – headup displej Určitě jsem na něco zapomněl, bylo toho moc. Mám rád plně vybavené a luxusní auta a Megane GrandCoupe přesně takový být uměl.

3) Komfort
Všichni s láskou vzpomínáme na staré houpavé vrcholně komfortní Renaulty. Věřte nebo ne, GrandCoupe ph1 1.5dCi EDC se svým jízdním projevem takovému pojetí velmi blíží. Jízdní vlastnosti nejsou ani náznakem sportovní, ale to je u sedanu segmentu C absolutně v pořádku. Takové auto je určeno na delší vzdálenosti a tam si žádáme především komfort. Renaultu se tento záměr povedl na jedničku s hvězdičkou. Vůz se umí ladně houpat, asi jako Talisman když jeho adaptivní tlumiče přepnete do režimu Comfort. Je to nesmírně příjemné, nikdy jsem takové naladění podvozku u modelové řady Megane nezažil. Tento vůz je skutečně velmi příjemný společník na delší cesty. Samozřejmě i díky odhlučnění, které je nedílnou součástí komfortního zážitku. V této oblasti předvedla čtvrtá generace Meganu ohromný mezigenerační skok. Proti „trojkovému“ je „čtyřka“ podstatně tišší. Rozdílem třídy, možná i dvou.

4) Motor + převodovka
Tady je škoda slov. 1.5dCi je dnes už legenda o které ví každý. Ne každý však už ví, že poslední Euro 6 verze ještě bez AdBlue, neboli K9K 657 disponuje několika velmi zajímavými atributy. Pro mě nejzajímavější, že je motor velmi kultivovaný, žádný hrubý chod jako některé u některých verzí K9K. Má sympatický jemný zvuk, navíc tichý projev, ani v otáčkách na dálnici není žádný rumpál. Motor navíc prakticky nevibruje, ani na volnoběh o něm skoro nevíte. No a pak jsou tady další prakticky jen superlativa. Spotřeba je fantastická, i s poměrně velkým autem jako je GrandCoupe umí jezdit klidně pod 4l. Výkon 81kW a především slušný krouťák 250Nm autu naprosto stačí, díky výbornému zpřevodování se nebojí ani vysokých rychlostí na dálnici. Tím se dostáváme k převodovce EDC. Vše je popsáno v článku výše, takže jen rychlý souhrn. DC4 neboli Getrag 6DCT250 řadí velice hezky, logicky, je konstrukčně velmi jednoduchá, není zde žádný mechatron, žádná hydraulika, vše je ovládáno elektromechanicky, spojky i řazení. Diagnostika u této jediné EDC převodovky umí ukázat tloušťku obou spojkových lamel, takže nekupujete zajíce v pytli. Spojky vydrží bez problému hodně přes 200 000km a až se jednou ozvou, sada se dá koupit do nějakých 25 000Kč, takže žádné drama se nekoná. Prostě vynikající spolehlivá převodovka, které bych dal určitě přednost před manuálem. Posune auto o úroveň výš a zejména v kombinaci s adaptivním tempomatem je EDC vyloženě nutnost.

5) Kvalita provedení a spolehlivost
Megane IV obecně musím jen a jen chválit. Je to klasický Renault, takže nerezne, je mechanicky odolný. Testované GrandCoupe s nájezdem 100 000km dělá jen a jen radost, vše funguje stále jako když byl vůz nový. Podvozek, motor, převodovka. Je to jedno z těch posledních ještě normálních a relativně jednoduchých aut, před nástupem velmi složitých hybridních technologií a pokročilých asistentů, které výhledově umí dramaticky prodražit i banální opravu. Megane IV GrandCoupe hybridní motorizace nemá a ačkoliv i zde se nachází různé pokročilé asistenty, ještě zde nehrozí finanční vykrvácení při jednoduchých opravách.

 

2 thoughts on “Test ojetiny: Megane IV GrandCoupe

  1. V roce 2006 jsem kopil Renault MEGANE sedan, verze LMS406, s motorem F9Q E 8 /1,9dci s filtrem pevných částic/. Nyní najeto 200 00 km. Stav motoru se od novoty do dnešního dne prakticky nezměnil, není na něm provedena žádná údržba mimo pravidelnou výměnu oleje / po 10 000 km/ a vzduchového a olejového filtru. Filtr pevných částic je původní. Hladina oleje beze změny po celých 10 000 km.Vyměněno kompletně uložení motoru. Mimo město spotřeba do 5 litrů na 100km. Jezdím celoročně, docela svižně, na horní hranici povolených rychlostí. Převodovka bez jakýcholiv problémů. Podvozek, klasicky, výměna tlumičů, výměna uložení ramen , stabilizátor, elektrické řízení. V kabině je všechno funkční jako po novotě. Díky delšímu rozvoru velmi příjemné svezení. Jezdím i dlouhé cesty do Francie do alp. Tankuji nejlepší možnou naftu s vyšším cetanovým číslem

  2. OPRAVA

    V roce 2006 jsem kopil Renault MEGANE sedan, verze LMS406, s motorem F9Q E 8 /1,9dci s filtrem pevných částic/. Nyní najeto200 000 km. Stav motoru se od novoty do dnešního dne prakticky nezměnil, není na něm provedena žádná údržba mimo pravidelnou výměnu oleje / po 10 000 km/ a vzduchového a olejového filtru. Filtr pevných částic je původní. Hladina oleje beze změny po celých 10 000 km.Vyměněno kompletně uložení motoru. Mimo město spotřeba do 5 litrů na 100km. Jezdím celoročně, docela svižně, na horní hranici povolených rychlostí. Převodovka bez jakýcholiv problémů. Podvozek, klasicky, výměna tlumičů, výměna uložení ramen , stabilizátor, elektrické řízení. V kabině je všechno funkční jako po novotě. Díky delšímu rozvoru velmi příjemné svezení. Jezdím i dlouhé cesty do Francie do alp. Tankuji nejlepší možnou naftu s vyšším cetanovým číslem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *