LED mlhovky pro Renaulty (2016+)

Proč svítí halogenové mlhovky u Megana IV tak mizerně? 

Od počátku jsme u našeho Megana IV Grandcoupe řešili mizerný výkon standardních halogenových mlhovek. U některých modelů se cca od roku 2018 začaly objevovat LED varianty těchto mlhovek, věděl jsem, že výměna bude nevyhnutelná. Z Laguny III jsem zvyklý na naprosto špičkové mlhovky. Svítí tak, že můžete klidně vypnout bixenony a jet jen podle mlhovek. Bližší pohled na světelnou techniku prozrazuje nepochopitelné selhání u Megana IV. Zatímco Laguna III používá žárovky H11 o výkonu 55W, v Meganu IV naleznete H16 o směšném výkonu 19W!!! To není ani polovina toho co nabízí Laguna.

Honba za co nejnižším CO2? 

Není se potom čemu divit, že z poza volantu u Megana s LED Pure Vision světlomety jednoduše nepoznáte zda máte mlhovky zapnuté či ne. Platí to kromě Megana i pro Talismana, Scenica, Kadjara co jsem měl v testu. Když světla zhasnete a přitáhnete se k volantu, vidíte, že mlhovky tvoří výrazně žlutý pás tak metr/metr a půl před autem. Dál už dosvítí jen pár slabých, rozptýlených paprsků. Tohle opravdu nemá šanci silné LED světla přesvítit a dokonce to nijak nepomůže ani v mlze kde je výrazně žluté světlo jinak žádoucí. Neumím si vysvětlit důvod proč ve vývoji Renaultu rozhodli použít tak slabé žárovky s výkonem pouhých 19W, které se chovají spíše jako parodie na mlhovky. Jediné zdůvodnění, které se mi jeví alespoň trochu logicky jsou emise. Výrobci hledají prostor jak ušetřit kdejaký gram hmotnosti, snaží se optimalizovat aerodynamiku (i Dacie Duster dostala od roku 2020 kvůli emisím zakrytovaný podvozek) a snižovat spotřebu jednotlivých elektrických systémů. Je nesporné, že 19W žárovka bude mít nižší spotřebu než pořádná 55W lampa.

Naštěstí existuje originální řešení!

Kdo stejně jako já jezdí rád v noci, toho světelná technika ve vozidle velmi zajímá. Světlomety LED Pure Vision u Megana/Talismana/Espace/Koleosu pocházejí z dílny Valea a jejich světelný výkon je jedním slovem vynikající. LED světla nejnovější konkurence dnes už umí nabídnout lepší výkony včetně funkcí jako Matrix LED apod., důležité však je, že tyto Valea co montují výše zmíněné Renaulty rozhodně i dnešním okem patří mezi to lepší co se na trhu nabízí. Zajímavostí je, že svítí dokonce lépe než světlomety od Helly nabízené u dvojice Kadjar/Scenic. Liší se u nich jak použitá LED technika, tak řešení optiky. Ale o tom zase až jindy.

Jak zmiňuji výše, Renault u některých modelů po roce 2018 nabízí LED mlhovky, nejčastěji byly k vidění u Koleosu či Talismanu, po faceliftu i u Kadjara. U Megana jsem je osobně ještě neviděl, nevylučuji však, že se u některých kusů rovněž objevily. Bylo tedy otázkou času než originální LED mlhovky pořídím. Tato chvíle nyní nastala.

Co je potřeba koupit? 

Stačí sehnat díly s těmito kódy:

261509314R – pravá
261556200R – levá

Ověřená kompatibilita je:

Megane IV – všechny karosářské verze
Talisman
Kadjar
Scenic IV
Koleos II
Clio IV
Captur I ph2
Duster II

LED mlhovky jsou zaměnitelné stylem plug and play. Jednoduše vyšroubujete stávající, našroubujete nové, připojíte konektor a hotovo. Nevýhodou je, že u některých modelů je nutné demontovat nárazník. V případě zmíněného Meganu IV je však výměna snadná – ve spodní části nárazníku se nachází dvířka pro výměnu žárovky v mlhovce. Dvířka jsou dostatečně velká, aby jste jimi prostrčili ruku i s nejmenší račnou co se vyrábí – opatřenou bitem o velikosti 7.  Dvířky následně prostrčíte i celou mlhovku. Za hodinku tedy máte hotové obě strany a výsledek stojí rozhodně za to.

Z LED mlhovek nebudete mít ohromnou radost jen vy, ale rovněž všichni ekoteroristé ve vašem okolí. LED mlhovka má totiž spotřebu pouze 8W, tedy vypustíte „mnohem méně“ emisí CO2 než s původními halogeny. 🙂 LED však mají násobně vyšší efektivitu, takže při nižší spotřebě svítí mnohem lépe.

Jak svítí LEDky? 

Mrkněte se do této galerie, u fotografií najde popisky co za světla svítí. Všechny fotky byly vyfoceny v manuálním nastavení foťáku. Tedy manuální čas, ISO i vyvážení bílé, aby byla intenzita jednotlivých světel vzájemně porovnatelná. Reálně tedy svítí světla daleko intenzivněji a běleji, chtěl jsem však docílit toho, aby na fotce nebyla přepálené místa.

BONUS: Cornering – přísvit do zatáček

Přísvit do zatáček je funkce, kterou náš Grandcoupe přes fakt, že jde o vůz v plné výbavě Intens se všemi příplatky kromě šíbru a kůže měl z výroby deaktivovanou. Obvykle si tyto vychytávky diagnostikou vždy zapínám, tady jsem to neudělal. Svit halogenových mlhovek by kazil hi-tech dojem z moderní LED světelné techniky přídě a ke všemu by to skrze jejich mizerný výkon vůbec ničemu nepomohlo.

Po výměně za LED mlhovky jsem tuto funkci konečně mohl aktivovat. Funguje takto:

  • při rychlosti do 40kmh aktivuje mlhovky ve směru kterým otočíte volant
  • při zpátečce rozsvítí mlhovky, abyste měli lepší přehled o okolí
  • v rychlostech do 40kmh aktivuje přísvit i když máte volant rovně, ale zapnete blinkr

14 thoughts on “LED mlhovky pro Renaulty (2016+)

  1. Ahoj, našel jsem je za 350,- €
    To je běžná cena nebo se dají sehnat i levněji ?

      1. Ahoj. Poznám nějak na allegru.pl, že se jedná o originál led mlhovka ? v popisu je napsáno halogenová žárovka drl led. je to ono? stojí to okolo 200 zl
        diky

    1. Nene, neumí. Laguny 3 však mají něco mnohem lepšího – natáčecí bixenony. Zatímco přísvit do zatáčky mlhovkou je taková spíše legrácka, která sice pomůže, ale reálně se využije jen při popojíždění po parkovišti, tak natáčecí bixenony jsou geniální věc, která efektivně pomáhá při jízdě po okreskách.

  2. Ja som vymenil h16 hmlovky za ledky h11 6000k jedna ma cca 20w + mam aj prisviecovanie je to lepsie.

  3. Dobrý den. Je rozdíl mezi díly č. 261509314R + 261556200R a 261555538R + 261507170R? Jsou zaměnitelné nebo je jen rozdíl mezi chromovanou a černou verzí? Děkuji za odpověď. Hezký den.

  4. Dobrý den,
    kde je (myslím, kdo to umí), prosím, možné zapnout onu funkci „cornering“? Ve dvou značkových servisech Renault mi potvrdili, že toto zapnout/aktivovat neumějí, resp. jejich diagnostický nástroj (PC) jim toto neumožňuje.
    Mám Mégane IV, r.v. 2018, výbava Intens.
    Děkuji za odpověď.

  5. Jaké je originální číslo těch halogenových lamp? Ideálně něco ve smyslu XXX lze nahradit 261509314R a YYYY lze nahradit 261556200R – levá

    Osobně mi to přijde dost stejné jako klasické uchycení Valeo a tudíž by to mohlo jít na mou thalii z roku 2009 – a to bych do toho šel 🙂

  6. Ahoj,

    Zjistil jsem z ruznych zdroju, ze by tam mely pasovat i toto dily:
    leve:
    26155 0862R
    prave:
    26150 4122R

    Akorat se mi to moc nezda, protoze je tam jinej uchyt.
    Neinstaloval je nahodou nekdo?

    Diky

  7. Mlhovky si do Talismana nechám určitě dát. Ale ke srovnání světel z dílny Valea a Helly, jezdil jsem 1,5 roku s Grand Scenicem který má Helly a pak si pořídil Talisman. Musím říct, že potkávací režim byl u Scenica mnohem lepší než je u Talismana. Dálkový režim bych řekl že je o malinko lepší u Talismana (také má modul pro dálkový režim větší ). Co mě ale zarazilo nejvíc a musím říct že zklamalo je doba, kdy se v automatickém režimu světla vrací do dálkového režimu. Tam je Grand Scenic o parník lepší a prakticky okamžitě po průjezdu protijedoucího auta opět aktivuje dálková světla. Talisman se minimálně 2s rozmýšlí jestli je zapne nebo ne. Obecně automatika funguje mnohem lépe na Grand Scenic lépe než v Talismanu. Kolega měl Espace kde je technika stejná jako v Talismanu a chovalo se to stejně. U Scenicu jednoduše lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *